Dansk Dekommissionering er en statslig virksomhed, etableret i 2003, som hører under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.
Dansk Dekommissionering har ansvaret for flere lokationer på Risø-området og består af ca. 90 medarbejdere, der løser opgaverne relaterede til både dekommissioneringen af de nukleare anlæg og modtagelsen af det danske samfunds radioaktive affald.
Herunder blandt andet strålingsbeskyttelse, administration, planlægning af dekommissionering samt den udførende del af dekommissioneringen, affaldshåndtering, herunder udviklingsopgaver i relation til den langsigtede løsning for det radioaktive affald, samt drift og vedligehold.
Al opbevaring og dekommissionering skal ske sikkert og miljømæssigt forsvarligt. Derudover skal opgaverne løses med hensyntagen til økonomisk optimering.
De seks nukleare anlæg som Dansk Dekommissionering har, og har haft, til opgave at dekommissionere på Risø-halvøen omfatter:
Dansk Reaktor 1 (DR1)
DR1 var den første reaktor på den daværende Atomstation Risø og blev indviet i 1957. Det var en laveffektreaktor (max. 2 kW, svarende til en hårtørrer) med et forholdsvis beskedent indhold af radioaktivitet. DR1 er fuldt dekommissioneret. De nukleare tilsynsmyndigheder godkendte frigivelsesrapporten i januar 2006
Dansk Reaktor 2 (DR2)
DR 2 blev indviet i 1958. Det var en 5 MW letvandsreaktor af ‘pool-typen’, dvs. åben opadtil, så man kunne se ned til reaktorkernen gennem nogle meter vand. Den blev lukket endeligt ned i 1975 og bragt i en tilstand af sikker opbevaring (safe enclosure).
DR 2 er fuldt dekommissioneret. Slutrapporten blev godkendt af de nukleare tilsynsmyndigheder i december 2008. Dansk Dekommissionering bruger i dag hallen til at håndtere større affaldsemner.
Dansk Reaktor 3 (DR3):
DR 3 blev sat i drift i 1960. Det var en tungtvandsreaktor med en termisk effekt på 10 MW. DR 3 var kendt for at være yderst driftsstabil og tiltrak forskere fra hele verden.
I år 2000 blev DR 3 lukket ned. Dekommissioneringen af DR3 pågår til stadighed. De indre reaktor-dele er dog fjernet, ligesom at det brugte brændsel er leveret tilbage til USA, som følge af en tilbageleveringsaftale.
Hot Cells:
Hot Cells-anlægget består af seks forbundne betonceller, som har været brugt til håndtering af radioaktive materialer og undersøgelser af bestrålede emner.
Dekommissioneringen af Hot Cells pågår til stadighed. Cellerne er grovrenset fjernbetjent ved brug af grit-blæsning fra ydersiden af cellerne, til at fjerne malingen på indersiden af cellerne, og dermed er ca. 85 % af aktiviteten fjernet ,hvilket også har sænket strålingsniveauerne internt i cellerne betydeligt. Herved er cellerne klargjort til de næste skridt i dekommissioneringen.
Teknologihallen:
Teknologihallen er en tidligere brændselsfabrik, hvor man fra 1963 fremstillede reaktorbrændsel til DR 2 og DR 3 ved brug af beriget uranpulver.
Produktionen ophørte helt efter lukningen af DR 3-reaktoren i år 2000.
Den praktiske dekommissionering af Teknologihallen blev afsluttet d. 1. maj 2023, hvor bygningen blev frigivet til anden brug uden restriktioner
Behandlingsstationen
Behandlingsstationen er den eneste modtagestation for radioaktivt affald i Danmark. Den har en række faciliteter til modtagelse, minimering og sortering, karakterisering, pakning og opbevaring af affaldet.
Behandlingsstationen skal afvikles som det sidste af anlæggene, da dens faciliteter stadig benyttes til affaldsbehandling. Som forberedelse til dekommissioneringen er nogle af faciliteterne blevet overført til andre bygninger på Risø
Landområder
Ud over de seks nukleare anlæg er også selve landområdet på Risø omkring anlæggene, der på tilsvarende vis skal frigives til anvendelse uden radiologiske restriktioner.
Størstedelen af landområder blev frigivet i august 2024 med en omfattende målerapport, og der arbejdes videre med enkelte, mindre områder.
Kontakt
Casper Boe Jensen, casje@dekom.dk